fredag 4 september 2015

Diabeteshund

Nu är vi igång med utbildningen för vår hund Charlie som ska bli en alarmerande servicehund till Elsa! En Diabeteshund helt enkelt! Läs mer om det på www.diabeteshund.se
Vi har blivit tilldela en jättetrevlig och duktig instruktör som ska guida oss genom det här året framöver med massa träning och det ska bli så spännande! Anders är tilldelad som förare tillsammans med Elsa och jag sköter alla anteckningar och för protokoll. Nu är det full fokus och vi kommer verkligen att engagera oss till max. Idag fick vi för första gången prova hans träningstäcke på en Galleria i centrala Örebro tillsammans med vår instruktör, och han var så duktig! 
Vi gick lugnt bland folksamlingar, fikade, gick in i en butik, åkte hiss och bara va!
Tänk när han lärt sig markerar högt och lågt blodsocker! Då slipper Elsa få jobbiga känningar och irriterande höga värden med ketoner som följd. 
Varje dag är en utmaning med hennes blodsocker!
I tisdags när jag hämtade henne kl. 13:30 så hade hon 5,1 i blodsocker och bara en halvtimme senare mäter jag hennes blodsocker på 1,9!! Hon mår inte bra och beter sig tokigt och flamsar högt och okontrollerat! Det låga värdet gör att rekyler höjer hennes blodsocker senare på kvällen och natten blir långt ifrån bra. Hon vaknar med ketoner och Anders blir hemma med en trött Elsa. 
På Torsdag eftermiddag byter vi hennes OmniPod som vi som vanligt gör var tredje dag, och när vi trötta ska gå och lägga oss så har hon plötsligt 12.7 i blodsocker trots ett bra värde när Elsa gick och la sig. Då vi ska korrigera det höga blodsockervärdet så går det helt plötsligt ett larm från hennes arm! Vi tittar på dosan och den säger ungefär så här: -insulintillförseln avbruten, byt pod!
Vi får väcka en trött Elsa som måste byta podden utan bedövning mitt i natten. Men hon gör det hon vet att hon måste göra och är världens duktigaste och modigaste tjej! Sen somnar vi och vaknar upp till en ny dag som om ingenting har hänt! En helt vanlig och ovanlig vecka med diabetes typ 1 
Elsa med hennes livsviktiga ägodel. Fungerar den inte som den ska kan det gå läskigt fort med farliga höga värden, tur hon har oss nära jämt! Och det känns så bra att Charlie kommer vara hennes trygghet i framtiden, hennes livförsäkring! 

2 kommentarer:

  1. Fan vad jag inte skulle velat att min mamma höll på såhär när jag var liten. . Fame av hennes sjukdom, som alla hennes kontakter senare i livet kan läsa.. snacka om att fläka ut privatliv. stackars dotter.

    SvaraRadera
  2. Hej! Hoppas träningen med Charlie går bra.En lite fråga. Har Charlie alltid varit intresserad av Elsas olika blodsocker och har ni tränat på det innan utbildningen? Undrar pga av att vi tänker på att göra samma resa men vår 8 månaders golden valp har aldrig varit speciellt intresserad.

    Mvh, Cissi

    SvaraRadera