söndag 15 februari 2015

Magsjuka!

En diabetikers värsta mardröm, magsjuka! 
Och det var precis vad Elsa fick halv elva i går kväll.
Så jobbigt när det kommer på kvällen/natten då det alltid blir så kritiskt att man måste hålla sig vaken i stort sett hela natten.
Det blir täta blodsockertagningar för att hålla blodsocker och ketoner under kontroll. Man måste få i sig något att äta och ta insulin trots lågt blodsocker för att undvika ketoner som bildas i kroppen väldigt fort. Om de fortsätter kräkas och man inte får i dem något så kan det bli kritiskt väldigt fort och då är det sjukhuset med dropp som gäller.
Som tur var så kräktes hon bara två gånger och kunde efter ett tag få i sig lite avslagen Cola och en crispmacka som hon som tur var fick behålla. Nu dagen efter mår hon bra, men självklart kommer jag hålla henne hemma 48 timmar som är inkubationstiden för magsjuka. 

Magsjuka
Om man har maginfluensa, äter ovanligt lite och kanske kräks blir blodsockret lågt, och det bildas syror (ketoner) i urin och blod när kroppen svälter. Då behöver man äta eller dricka något som innehåller socker, lite i taget och ofta, exempelvis saft med vanligt socker, eller isglass. Insulin behövs också, men förmodligen i lägre doser än vanligt om man inte äter.

Behåll alltid det långverkande insulinet - basinsulinet. Feber ökar insulinbehovet också vid magsjuka. Till insulinet behövs något som innehåller socker när man inte kan äta som vanligt.

Man får aldrig sluta ge insulin! 

Under något dygn kan man så behöva vara mycket aktiv med söt dryck, blodsockerkoll och anpassade insulindoser, och sedan brukar magsjukan vara över.

Källa: diabit.se 

1 kommentar:

  1. Superbra att ni har koll på läget!
    Vad man kan göra för att kunna ta insulin, är att sakta suga i sig en sån flytande tub druvsocker:

    http://diabeticdesigned.se/produkt-kategori/druvsocker/

    Ifall tyngre saker får en att kräkas :)

    SvaraRadera