tisdag 11 februari 2014

5 årsdagen!


       

Idag är det en dag man aldrig glömmer, mycket har hänt sedan dess men jag kan inte säga att det är lättare, men man har absolut fått mer erfarenhet. Att ha ett barn med diabetes typ 1 är ett heltidsjobb och det gäller att ha bra folk omkring sig som på olika sett får allt att fungera. 
Och det tycker jag att vi trots allt har!

Forskningen går framåt men att inte diabetes typ 1 får mer uppmärksamhet i media förstår jag inte. Varför får vi t ex inte en insamlingsgala på Tv? Det är ju trots allt väldigt många barn som får leva med sin sjukdom 24 timmar om dygnet varje dag hela livet ut. Och inte en ända dag får man eller kan man strunta i sin behandling. Här är tänkvärda ord från läkaren Johnny Ludvigsson:

Hur vanligt är diabetes hos barn?

I Sverige har 7-8 000 barn och ungdomar diabetes, med pågående behandling. Skulle man just idag undersöka hur många barn som har svår astma med pågående tung behandling skulle man förmodligen inte finna tiondelen så många, därför att flertalet barn med astma dels bara är sjuka periodvis, dels har en framgångsrik behandling. Antalet barn och ungdomar som just nu har pågående behandling för någon form av cancer, tumör eller leukemi är långt under 1 000, beroende på att 75-80 % av alla dessa barn glädjande nog botas efter 1-3 års behandling, medan ju inga barn med diabetes botas. Dessutom insjuknar det tre gånger fler barn med diabetes (ca 800 per år) än med alla former av cancer tillsammans. Diabetes hos barn blir allt vanligare.

Senast uppdaterad: 2010-08-30

Sidansvarig
Johnny Ludvigsson
Professor/överläkare och Barndiabetesfondens ordförande

Källa: www.barndiabetesfonden.se 


Snart är det Alla Hjärtans Dag och det här är ett riktigt bra intiativ som florerar på Facebook just nu.

En tjej vars yrke är florist och har en systerson som har diabetes typ 1

Gilla gruppen du med :https://www.facebook.com/pages/Hoppa-EN-ros-ge-HOPP/191756474368821 

Och sms:a Hopp till 72929 


    

1 kommentar:

  1. Hej! Glad att jag hittade din blogg som jag nu satt som en av de jag kommer att följa på min egen. Är alltid roligt att läsa om någon annan i samma sits. Jag har en fem åring med diabetes typ1 (blev diagn, fjol i mars). Keep up the good work o skriv, skriv, skriv!

    SvaraRadera