tisdag 16 april 2013

Hemma med Elsa idag.

När jag gick upp i morse så kollade jag Elsas blodsocker som vanligt, och mätte 14,3 mmol/l vilket är på tok för högt. Så jag korrigerade med insulin och gick sen och gjorde i ordning mig. 40 min senare när jag väckte Elsa så sa hon att hon hade ont i magen. Så då kollade jag blodsockret igen och även ketoner med hjälp utav en mätare. Blodsockret hade ökat till 16,3 mmol/l trots insulin i kroppen och så hade hon *0,8 mmol/l med ketoner i blodet.

Så det blev till att vara hemma med henne och nu äntligen är ketonerna (syror som är skadliga för kroppen) borta och blodsockret är i skick för tillfället.

Jag kollade igenom blodsockermätaren en vecka tillbaka och konstaterade följande:

Totalt 112 stick i fingret, det betyder att vi kollar hennes blodsocker i snitt 14 gånger per dygn!

43 gånger på en vecka har hon haft lågt blodsocker, vilket betyder att hon ätit totalt 129 st. druvsockerbitar. Det är 16 st bitar per dygn!! Inte konstigt att vi får köpa druvsocker hela tiden.

61 gånger på en vecka har hon legat för högt i blodsocker, vilket har lett till korrigering med insulin. I snitt har vi fått korrigerat 7 gånger per dag utöver dem dagliga insulindoserna hon får varje gång hon äter. Tur hon har pump, för annars hade hon fått tagit 11 sprutor om dagen.

Börjar undra om det är normalt för ett barn med diabetes typ 1?

Vi har aldrig klagat inför diabetesmottagningen att vi tycker det är jobbigt, utan det har bara varit vår "vanliga" vardag som vilken diabetesfamilj som helst. Och varje gång har vi fått beröm över hennes fina HbA1c värde. När vi åkt därifrån har vi alltid pustat ut och känt en skön känsla efteråt, som ett kvitto på att vi behandlat henne bra. Har börjat inse mer och mer att hon kanske har en svårreglerad diabetes, eller? Hade vi inte kollat Elsa så mycket som vi gör så hade hon troligtvis legat för högt i långtidsvärdet som betyder att det ger skador på kroppen på sikt.

Är detta normalt?


*0,8 mmol/l med ketoner i blodet
Ketonnivåer och vad man ska göra:
0,6 mmol/l eller mindre
Ingen åtgärd. Testa blodsockernivån regelbundet.
0,6 - 1,5 mmol/l
Testa både blodsocker- och ketonnivån i blodet med 2-4 timmars intervall.
Vidta åtgärder som du har lärt dig av ditt diabetesteam.
1,5 - 3 mmol/l
Risk för uppseglande syraförgiftning.
Rådfråga ditt diabetesteam eller akutmottagning.
3 mmol/l eller mer
Kontakta akutmottagningen omgående!
Risk för syraförgiftning.

3 kommentarer:

 1. Hei¨

  jeg har en datter på 7 år med dia 1, og her hos oss er det også fokus på att de ikke skal ha for mange lave verdier. Bra langtidsblodsukker - klapp klapp - men hvis hun ligger med for mange lave verdier ber de oss hellre å prøve litt litt høyere for å slippe en del av følingene.

  Men det er en evig "kamp". Elsker alle fordeler med pumpen. Men det kjenns som min og fars søvn ble mindre etter pumpen kom i hus. Vi korrigerer mr nå - jakten etter "perfekte verdier" er jo der. Vill jo alt for sina barn. Vill hjelpe nå når vi får lov og kan. Regner med att det kommer tider da målene må ligge høyere fordi hun skal klare mer og mer selv og sikkert blir trett på oss foreldrer som altid vil være der og gi råd.

  SvaraRadera
 2. Hej! Vi har en dotter som blir fyra år, och vi har det precis som ni. Man känner verkligen igen det där. Har ni tittat något på hund, vi mailade lite ang det. Med vänlig hälsning, Sofie

  SvaraRadera
 3. Hej! Ni MÅSTE prata med er diabetesmottagning om hur svängigt hennes blodsocker är!
  Dom finns där för att stötta, punkt slut.
  Jag har själv diabetes typ 1 sen 25 år tillbaka och vet baksidan av att ha ett bra HbA1c men ett svängigt socker.

  Be om hjälp med hennes inställningar och pump, annars kommer hon att få tråkiga biverkningar. :(

  SvaraRadera