onsdag 14 november 2012

Världsdiabetesdagen idag 14/11 2012SMS:a BOTA och skänk 200:-
SMS:a MOTA och skänk 100:-
SMS:a HOPP och skänk 50:-
  Till nummer 729 29

Idag uppmärksammar vi sjukdomen diabetes runt om i världen. Och jag har valt ut några reportage som har berört mig idag.
-----------------------------------------------------------------------
Varje år insjuknar ca 800 barn och ungdomar i Diabetes typ 1. Vardagen med diagnosen innebär minst 10 blodsockerkontroller per dygn, både dag och natt, via nålstick i fingret. Våra barn får alltså utstå över 3700 stick i fingrarna per år. Lägg till stick för insulininjektioner med spruta alternativt byte av kanyl vid pumpbehandling.
Allt mat måste räknas om i kolhydrater för att rätt mängd insulin ska kunna doseras. Varje dag är en kamp för att hålla blodsockervärden jämna och på så sätt försöka förhindra följdsjukdomar i form av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, njurskador, blindhet, nervskador, ledskador m.m.
Bra blodsockerkontroll är även ytterst viktigt för att våra barn ska kunna få må bra i vardagen då svajiga värden påverkar allmäntillståndet jättemycket.
Mot Diabetes typ 1 finns inget bot utan behandlingen med insulin är livsuppehållande. Utan dagliga doser kan man inte leva. Sjukdomen är inte ärftlig och beror inte på några dåliga vanor utan den kan drabba vilket barn som helst, när som helst.
Om inte forskningen gör framsteg kommer barndiabetes att döda lika många barn som barncancer gör. Det insjuknar nämligen tre gånger fler barn och ungdomar i Sverige i Diabetes typ 1 än i cancer. 80% av barn med cancer botas men mot Diabetes typ 1 finns inget bot…
Diabetes tar aldrig en paus, vilar aldrig, sover aldrig och tar aldrig semester. Vi lever med sjukdomen dygnet runt och den påverkar vår vardag mer än vi någonsin kan förklara.
Smsa HOPP till 72929 så skänker du 50 kr till Barndiabetesfonden – varje krona är guld värd. Vi kommer även att auktionera ut en signerad matchtröja som tillhört ingen mindre än Detroitspelaren Niklas Lidström! Auktionen startar på Tradera 2012-12-01 och pengarna går oavkortat till Barndiabetesfonden.

Skrivet av Helena Lindmark
Ledamot i Barndiabetesfonden och mamma till Elin 6 år som har diabetes sedan nov -09. 

-----------------------------------------------------------------------


1 kommentar:

 1. Hej Sandra!
  Tack igen för att du länkat till reportaget om oss här :-)
  Om Elsa har en Free style lite mätare så kan fodral bestälals gratis här https://www.abbott-diabetes.se/fodral/fodral.php Du berättade ju att hon tyckte att Elins rosa var så fint :-)
  Kan annars tipsa om mätaren Accu Check Mobile. Vi fick den idag då vi var in för läkarbesök. Äntliiigen en smidig allt-i-ett-mätare!!
  Hopaps ni mår bra.
  Kram Helena Lindmark

  SvaraRadera