söndag 5 augusti 2012

Sommar

Hoppas ni har haft en bra sommar? Det har vi trots att man har gått och väntat på den där riktiga varma ihållande värmen som aldrig riktigt ville komma. Men än är inte sommaren slut eller?
Men däremot är semester slut för min del, men barnen och Anders får njuta lite till. Det har fungerat relativt bra med Elsas diabetes, mycket kontroll som vanligt och sen har vi nog kollat henne varenda natt. Vet inte hur eller när hon kan sova själv uppe i sitt rum? Vem hör henne om något händer? Och hur ska man orka gå upp för att kolla henne och samtidigt orka jobba varje dag? Nu när vi kollar henne så är det ju bara att tända lampan kolla och eventuellt justera hennes blodsocker med insulin eller väcka henne och ge druvsocker och sen somna om igen. Tänk om man hade möjlighet att utbilda en diabeteshund som kunde markera och väcka henne eller oss när hon ligger för högt eller för lågt i blodsocker. Elsa älskar hundar och vi har ofta hand om Elsas farmors hund Nisse. Det vore en dröm, men också mycket jobb såklart.
Det är inte ofta jag och Anders åker bort själva (har hänt 2 gånger sen hon fick diabetes) men nu när vi firade vår femåriga bröllopsdag så passade vi på att bo en natt i storstaden och bara njuta. Det blev precis som första gången vi åkte bort, alldeles för högt blodsocker!!
Det var så konstigt och vi förstod absolut inte vad som hände i Elsas kropp?
Så det blev många samtal från en orolig farmor och många extra justeringar med insulin.


Elsa myser med Nisse
Finaste Nisse


Här kommer lite bilder från vår semester...Hoppborg på Espeviks camping


Vi tillbringade en vecka i Varberg i en av de blå stugorna
                             
Elsa vid havet på Västkusten
                                        
Syskonen på skolavslutningen


Sockerfria polkagrisar i Gränna!
                                            

3 kommentarer:

 1. Min son fick diabetes när han var 5 år och är idag 19 år. Jag hade samma tankar som er, hur skall man våga släppa att han sover en bit ifrån vårt sovrum el hos en kompis. I början var jag väldigt "hård" mot honom när han fick känningar på dagen och sa "-känn efter nu ordentligt, hur det känns",(kände mig väldigt elak)innan jag gav druvsocker, mjölk o macka. Han "lärde" sig att det känns i benen, hos honom. Vet inte om detta "hjälpte" men senare så vaknade han alltid själv på nätterna när han var låg och skrek "-mamma känns i benen". Idag vaknar han också, men går upp själv och äter, vilket jag tycker är lite läskigt, men jag måste försöka släppa. Ang sockerfria godisar, de flesta innehåller maltitol och de höjer blodsockret nästan lika mycket som vanligt socker (Maltitol reducerar kalorierna med ca 12 % ) Om alternativet har varit socker el maltitol, har vi valt socker, det har kännts mer naturligt.
  Unna er att ha "vuxen" tid (vi gjorde inte det, vilket var dumt), det är ingen fara om blodsockret är lite högt några gånger per år. Kram Nina

  SvaraRadera
 2. Tack för alla råd!! Man lär sig något nytt hela tiden, för det där med maltitiol hade jag ingen aning om. Och när jag tänker efter ökade hennes bs efter att hon åt lite polkagris. Det är sällan hon äter sockerfritt så man har inte tänkt så mycket på det. Och det där med känningar så är Elsa ganska duktig på att säga till när hon är låg på dagarna, för då blir det precis som du nämnde att de känner i benen. Men på nätterna vaknar hon aldrig!! Har aldrig hänt och då har hon varit väldigt låg många gånger, t om krampat i sömnen. Men däremot blir hon väldigt orolig och arg och sparkar med benen när hon har högt blodsocker. Kanske blir det bättre ju äldre hon blir eller inte? Tack ännu en gång för dina råd!!

  SvaraRadera
 3. Hej. Vad härligt att ni har haft en skön sommar. Så har även vi. Vi var tre veckor uppe i man föräldrars stuga. Där sover vi i en gäststuga. Vi gick ut och la barnen för att sedan springa mellan för att kolla blodsockret. Tanken slog mig också att vad händer om hon skulle gå låg. Nu har Tilde (7år och känner inte av sna låga blodsocker dag eller natt) varit väldigt stabil så vi var inte så oroliga men det slutade med att vi ställde ut en babyvakt. Vad gäller höga blodsocker vid barnvakt så är det något vi också varit med om. Ibland känns det som det inte finns någon förklaring utom att vi eventuellt varit lite rädda att ge för mycket insulin vilket fåttntill följd att hon blivit hög. Ibland tror vi dock att det beror på att hon blivit lite exalterad alt lite orolig för att någon annan ska ta hand om henne. Jätte svårt att veta vad som händer i deras små kroppar. Kram linda

  SvaraRadera