tisdag 10 januari 2012

HbA1c=48 mmol/mol

Nu har det gått 3 månader med pump och allt har flutit på väldigt bra, inget strul med pumpen och en bra blodsocker kontroll trots mycket godis och sött under jul och nyår! Det är helt klart lättare att parera ett högt blodsocker med att använda de olika funktionerna som finns i pumpen. Vi är väldigt glada att vi tog vårt förnuft tillfånga och provade pump på Elsa.
Angående det jag skrev om i förra inlägget så har vi efter fina kommentarer och tips från er fått Elsa att lita på oss mer och mer gällande bytet av infusionssetet.
Vi började med Emlaplåster (bedövningsplåster) och i och med det så fick vi tillbaka Elsas förtroende.
Det som Elsa tycker är värst är att ta bort det gamla infusionssetet, men det går bättre och bättre
Idag var vi på läkarbesök till sjukhuset och de mätte HbA1c värdet.
Det låg på fina 48 mmol/mol, och vi blev väldigt nöjda och fick fina ord från diabetesteamet.
Är så tacksam att vi båda kan jobba och ändå få det att fungera.
Det är så viktigt att Elsa kan få leva som ett så normalt liv som möjligt trots sin sjukdom.
Inte lätt alla gånger, men när man får det att fungera så får man njuta av stunden.
"Generella rekommendationer vid diabetes brukar vara att man bör sträva efter ett HbA1c-värde på högst 52 mmol/mol för att uppnå god kontroll. De första åren efter att sjukdomen upptäckts brukar man få sträva efter att ha ett så normalt HbA1c som möjligt. Om man inte har diabetes brukar HbA1c ligga under 42 mmol/mol fram till 50 års ålder. Är man äldre än 50 bör det ligga på högst 46 mmol/mol.
Vid typ 1-diabetes får man ofta sjukdomen tidigt i livet. Eftersom man då lever med sin sjukdom under många år är en god löpande kontroll viktig för att förhindra följdsjukdomar. Eftersom kroppen saknar egen insulinproduktion är man helt beroende av det insulin man ger sig själv genom injektioner. Då är det inte möjligt att få ett HbA1c-värde som är normalt, utan man måste räkna med ett högre värde."
En glad Elsa vid sjukhuset idag!
Systrarna poserar framför granen (Julen 2011)
En med diabetes typ 1 och en utan!
Jag är så stolt över mina tjejer som tar hand om varandra i vått och torrt, och speciellt hur duktig storasyster är som tar ansvar och skyddar sin lillasyster när hon mår dåligt pga sin diabetes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar