torsdag 6 oktober 2011

Nu har Elsa fått sin pump!

Nu har det gått 3 dagar sen Elsa fick sin insulinpump, och allt har gått väldigt bra. Både jag och Anders var lite oroliga hur Elsa skulle fixa stålnålen som sätts in i magen där insulinet pumpas in. Vi hade inte pratat så mycket om det för Elsa utan det skulle få bli som det blev när vi väl var på plats. Och när det var dax drog Elsa upp tröjan och visade var den skulle sitta och sen fick jag sätta dit den, inga problem överhuvudtaget. Ett litet stick, precis som att sätta dit ett häftstift in i huden och sen se en stolt Elsa som äntligen fick ha sin pump på sig.
Vi var otroligt stolta över vår lilla tjej!
Det positiva med pump är ju helt klart att man kan häva en känning på natten och att man kan dutta med små enheter insulin då hon har för högt blodsocker. En annan fördel som vi provade direkt är att ge en del insulin direkt och sen ställa in att den ger resten av insulinet under 1 timmes tid. Vi har jämt haft problem när vi ätit pasta, då hon blivit låg efter middag och sen senare rustat iväg med högt blodsocker efter någon timme. Nackdelen är såklart att den kan vara ivägen, som t ex när hon tränade rytmiskt sportgymnastik så var den ivägen några gånger. Vi kommer nog ta bort pumpen nästa gång, då man kan vara utan den ca. 1 timme.
Det blir nog bra det här, vi måste vänja oss med allt nytt bara.
Elsas insulinpump och en av hennes pumpväskor som jag har sytt åt henne.

När vi var inne hos diabetessjuksköterskan så kollade vi även Elsas HbA1c värde och konstigt nog så låg det på 50 mmol/mol
Det är bara att tacka och ta emot det glädjande beskedet, men det trodde vi aldrig då vi haft väldigt hoppigt blodsocker på Elsa den senaste tiden.

8 kommentarer:

 1. Hei, så spennende! Jeg følger med på bloggen deres, og håper det går bra med pumpen etter noen dagers bruk nå!

  Er det en sensor som måler blodsukkeret til Elsa hun har i tillegg til nåla til pumpen? Hvordan synes dere den evnt. fungerer? Vi har veldig lyst til å prøve en slik på vår Kaja på 8 år som har hatt diabetes i 2 1/2 år.

  Lykke til videre! Hilsen fra Lotte i Norge

  SvaraRadera
 2. Hej Lotte!
  Ja, det finns en sensor till pumpen som mäter blodsocker, men det är inget de tycker man ska ha hela tiden. De som har väldigt svårinställd diabetes kanske behöver det. Vi har fått provat den ivarjefall läs här: http://elsasdiabetes.blogspot.com/2010/11/sensor_22.html
  Jag tycker att ni ska prova pump på Kaja om hon vill, vi har fått ordning på nätterna nu när Elsa har fått pump och det är skönt. Sen kolhydraträknar vi litegrann och märker att det fungerar ganska bra. Lycka till!
  Hälsningar Sandra.

  SvaraRadera
 3. Hei igjen! Kaja bruker Medtronic pumpe - den har hun hatt hele tiden, så vi har aldri brukt penn. Vi er så heldige at vi skal få prøve en slik sensom den 31.10.2011, altså om kort tid. Vi gleder oss til å teste den ut...

  Så godt å høre at dere er godt igang med pumpen!

  Klem fra Lotte :-)

  SvaraRadera
 4. Hej Sandra! Bra blogg du har! Jag är själv pappa till en 5 årig Viggo som fick pump i början av september 2011. Vi har haft lite bekymmer och jag har nu startat en facebookgrupp "Föräldrar till barn med insulinpump" som om du är intresserad av att ha ett forum för att delge tips och råd och även få svar på frågor, är välkommen att komma med i. Jag kände själv att jag ville få all information som finns där ute, för när man frågar på sjukuset och även pumpdistributorerna så vet de långt ifrån allt! Vi föräldrar sitter inne på mycket kunskap! Ha en härligt ketonfri dag! ;) // Thorbjörn

  SvaraRadera
 5. Hei. Mor til gut på 4 år, oppdaga diabetes gor 5 daga dia. Fann din blogg i desperasjonsjakt etter info og erfaring frå insuflon. Vi må velge kva vi vil prøve først, eg har lyst å sleppe pumpe på han selv om Alle seie han venner seg til drn. Kva er di erfarinh m insuflon????

  SvaraRadera
 6. Insuflon har fungerat bra i nästan 3 år. De enda nackdelen är ju den långa nålen som förs in för att sätta dit en ny, men med emlaplåster innan så har det gått bra. Hoppas ni får möjlighet att prova innan ni bestämmer er för pump. Lycka till!!

  SvaraRadera
 7. Jättebra med en facebookgrupp, som du vet så har jag ju redan gått med.

  SvaraRadera
 8. hej jag heter siri jag har också diabtes. är insulinpump bra ?

  SvaraRadera