söndag 30 oktober 2011

Man måste vara stark och bita ihop!

Nu har det snart gått en månad sen pumpstarten och det har varit ganska jobbigt för oss alla i familjen, fast bara var tredje dag!
Jag som skrev i förra inlägget att allt hade gått så bra och att det inte var några problem med att byta infussionssetet. Det fick jag sen äta upp!!
Elsa har varit livrädd sen vi tyvärr råkat sätta dit nålen i en nerv på magen och det gjorde ont!
Nu får vi inte röra eller ens komma i närheten med nålen (infussionset)
Vi har lugnt och sansat försökt pratat med Elsa och låtit henne själv försökt sätta dit den och varit pedagogisk och med tålamod att få henne att vilja själv, men när det gått mer en en timme så har vi varit tvugna att med hennes motstånd, skrik och spark tvingat henne att sätta dit den. Vi har mått dåligt men jag tror att hennes storasyter har tagit det värst. Hon mår så dåligt av att se lillasyster plågas som hon gör.
Ska det vara så här?
Det gör ont i mammahjärta att behöva tvinga sitt barn till något de inte vill göra!
Men man har ju i detta fall inget alternativ, hon måste ju ha sitt insulin annars dör hon!
Och när vi väl fått dit nålen, vilket vi nu tvingar henne till på en gång så plågan går över fort,
så vill hon inte ta bort den gamla inssionsetet.
Nu här på morgonen ser hon ut så här:
Ska försöka få henne till att ta bort det själv i hennes takt om det går, annars får vi ta striden igen.
Phuuu!

9 kommentarer:

 1. Hei!
  Hva med å bytte infusjonssettet etter at hun har sovnet om kvelden? Jeg har lest at mange gjør det, og at barnet som oftest ikke merker det :-)

  Når det er sagt, så skjønner jeg jenta deres godt, for det kan gjøre veldig, veldig vondt hvis man treffer på feil sted! Jeg har selv stått med tårer i øynene og hoppet opp og ned fordi jeg har truffet en nerve.. Heldigvis treffer man ikke feil hele tiden, og noen ganger merker man det nesten ikke. Stå på videre, og lykke til :-)

  Hilsen Heidi

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Vi sätter alltid nålen på Linus när han sover och det fungerar jättebra. För honom fungerar det bra även i vaket tillstånd men vi väljer att göra det på kvällen ändå så han ska slippa det. Vi har också nålen på övre delen av skinkan, det kan vara värt att prova att byta ställe. Hoppas det fungerar bättre för er snart.
  Skickar en styrkekram!

  SvaraRadera
 3. Øvre del av skinke bruker vi og, emla krem en time før då kjenner han ingenting.

  SvaraRadera
 4. jag brukar ta emlaplåster och men jag behöver inte 4 nålstick. Jag behöver bara 2 .

  SvaraRadera
 5. Hejhej!

  Vi är två tjejer som går sista året på Celsiusskolan i Uppsala som driver MedID UF, som är en ung företagsverksamhet under detta läsår. Vi säljer vackra diabeteshalsband för alla åldrar. Vi tänkte fråga om du möjligtvis skulle vara intresserad av att skriva, tipsa om oss eller länka till vår hemsida? Då vi vet att många diabetikers läser din blogg.
  www.mediduf.se

  Tack så mycket!

  Mvh Sandra Svensson och Isabel Eriksson, MedID

  SvaraRadera
 6. Hej! Hittade precis din blogg. Jag har själv en liten kille på 7 år som är diabetiker. Det kommer gå bättre och bättre men fy vad hemskt det är. En jäkla skitsjukdom. Vi har som många andra skriver bak på skinkans övre del. Eftersom våran sköterska tyckte han hade för lite underhudsfett för att ha den på maken, kanske är det så för er dotter också?

  Nålen byter även vi dagtid oftast. Då jag byter på kvällen/natten blir det ofta långa vak för att konstatera att nålen verkligen funkar!?
  Hoppas det går bättre för er nu. Stora kramar!!

  Ps vilken längd har ni på infusionssetet? Och hur gammal är er flicka?

  SvaraRadera
 7. Hej! Har en tjej på 5 år som har diabetes. Vi byter när hon har badat eller duschar. Hon spolar varmt vatten på plåstren då lossnar de lättare och det gör inte lika ont att ta bort det gamla. Mvh, Cissi

  SvaraRadera
 8. Hej
  Jag ville bara skriva att det kanske kan vara värt att testa ett annat infusionsset. Min dotter har också pump sedan 1.5 års ålder. Jag har testat flera olika infusionsset på mig själv och satte en gång ett infusionsset med stålnål på magen. Den satte som du beskriver en nerv det gjorde verkligen ont. Jag har testat animas inset vid ett flertal tillfällen och alltid upplevt att det har varit det som har känts minst. Det finns kopplingar att använda om ni inte har animas pump.
  Kan även rekommendera emla kräm.
  Beroende på vilken tejp ni använder så kan man använda vanlig handsprit eller "remove" från johnsson and johnsson för att ta bart de gamla fästena.
  Mvh
  Oskar

  SvaraRadera
 9. Ha, såg nu att jag kommenterade ett flera år gammalt inlägg. Ja ja det kanske hjälper någon.
  Hoppas allt löste sig.
  Mvh
  Oskar

  SvaraRadera