lördag 12 februari 2011

HbA1c=6,8

Igår var det precis 2 år sedan Elsa fick diabetes typ 1 och vi kämpar på så gott det går!
Just nu är det en svacka, om man kan säga så. Blodsockret hoppar upp och ned och värderna är inte bra många gånger. Speciellt svårt har vi på nätterna, ofta är hon låg efter middagen eller senare när vi går och lägger oss och blir för hög på morgonen. Vi provar nu att ge mindre måltidsinsulin och mer långtidsinsulin men är hon inte för hög på nätterna så är hon för låg istället. Aldrig mittemellan känns det som.
Jobbigt att nätterna ska krångla när man jobbar som man gör, energin finns inte riktigt där tyvärr!
Har ni något tips att ge?

9 kommentarer:

 1. Eftersom Sigge fick pump vid debuten (två år sedan 13 mars) kan jag inte detta med sprutor. Vad jag skulle fråga, det är möjligtvis inte aktuellt med pump? Då är det lite lättare att komma åt sådana problem eftersom man kan höja och sänka basalen vid behov. Man har liksom lite mer rörelsefrihet känns det som. Som i natt när vi insåg att han var påväg nedåt, då kunde vi göra en temporär sänkning under några timmar för att motverka.

  SvaraRadera
 2. Jag tänker också pump. Ella, snart 4 år, fick diabetes som 2½-åring. Hon har sedan ett halvår tillbaka pump och det var först då vi fick ordning på hennes värden.
  Precis som Tove skriver är det "så lätt" att ändra basalen temporärt, antingen sänka eller höja.
  Igår kväll när vi kollade Ellas blodsocker låg det på 5,5 och vi insåg att hon inte skulle klara sig hela natten på det. Vi gjorde då en sänkning på 50 % på basalen under tre timmar. Efter dom tre timmarna låg blodsockret på 8,5. Morgonvärdet i morse låg på 4,3.
  Vi tycker att det är toppen med insulinpump. Värt en tanke kanske? Hoppas Ni finner en lösning. Kram på Er! /Åsa

  SvaraRadera
 3. Hej Sandra!
  Vet hur du tänker och känner gällande pump men jag kan liksom dom andra varmt rekommendera det så tänk över det igen! Allt blir så mycket lättare att ändra efter behov mm och ni kan då parera känningar, lätt ta ner för höga värden etc.
  Elins hba1c fortsätter att gå ner och ligger nu på 5,2 och pumpen är absolut en av anledningarna!!

  Många kramar!!
  Helena Lindmark

  SvaraRadera
 4. hej !

  jeg har en dreng på 15 som har haft diabetes siden han var 8 år - for et par år siden fik han pumpe og alt blev bare så meget nemmere - hans langtids blodsukker har altid været ganske fint og ligget mellem 6,8 - 7,8 ...det er faktisk kun 2 kontroller her på det sidste hvor resultatet var 8,2 - william spiller ishockey på højt plan og måler sig mange gange i løbet af en dag - nu er han teenager og hormonerne er i fuld gang så det er lidt mere svært at ligge flot , men det går !
  jeg ved hvor anstrengende det er at skulle op og måle blodsukker om natten , man er bange , man sover aldrig helt godt og man er død træt næste morgen , men med en pumpe og måske en kontinuerlig blodsukkermåler kan det blive meget nemmere især fordi pumpen indstilles efter hvordan din datters blodsukre ligger i løbet af dagen - gør hvad du kan for at få pumpe til hende - hun kan også spise meget mere normalt og frit - dvs : når hun har lyst !
  håber du kan bruge dette til noget !
  god vind - og husk : det skal nok gå !!
  mvh pauline rømer (mor til william )

  SvaraRadera
 5. Vilken fin blogg du har! Ville bara lämna ett spår hos dig. På Lördag ska jag gå och tända en marshall för barndiabetes och stötta dess forskning.

  Må väl!

  SvaraRadera
 6. Hoppas eran situation har blivit bättre sen du skrev det här inlägget! Jag känner så väl igen mig i din beskrivning. Vi har en pojke på snart 3 år som inskjuknade i augusti 2009. Har oxå i perioder det kämpigt med svängande värden. Nätterna har alltid vara svåra, antingen alldels för högt eller lågt så vi får ge honom druvsocker och om han är medgörlig en liten smörgås! Har inga råd att ge tyvärr :( Vi är på gång med att sätta pump, skulle åkt in igår men givetvis blev han sjuk (feber) så nu är det framflyttat. Det vi hoppas på är att få hans värden jämnare, håller mina tummar. Hoppas det löser sig för er, lycka till! :)

  SvaraRadera
 7. Tack för alla kommentarer! Blir så glad att få höra från er! Det blir nog pump för Elsa så småningom, vill bara vänta och se om OmniPoden kommer till Sverige. Om det är någon som vet något om den så vore jag tacksam för information.

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Nu har jag inte läst så mycket på bloggen, och har inte så mycket bakgrundsinfo, men min sambo har diabetes, och när hon testade att dela upp långtidsinsulinet på två doser, morgon och kväll, blev det mycket jämnare. Man kan även testa att flytta enheter t.ex. från morgon till kväll. Om ni inte gör detta idag, eller inte har testat, så prata med diabetesläkaren om det. Hoppas ni får ordning på det! Hälsningar Stefan

  SvaraRadera
 9. Jag har också diabetes och har delat långtidsverkande på två tillfällenvilket är lite lättare att korrigera. Men det blir ju lite högre doser och en annan sak med vuxna. Tycker det verkar vara mycket salighet över pump här. Det finns ju flera nackdelar med pump med.. själv har jag alltid vägrat för att slippa känna mig sjuk. Tycker på något sätt att sprutor syns mindre. Men nu för tiden kanske pumpen är vattentät så att det går attbada och så med den? Tycker det låter som Elsa har ett bra hba1c? Man bör nog inte ha det för pressat heller. Då får man ju så mycket känningar.. Det farliga med diabates är att det blir en väldig press att allt ska vara perfekt. Jag hoppas det ärbättre idag och att man inte är lika fördömande när man vill äta lite godis.

  SvaraRadera