torsdag 6 januari 2011

Magsjuka, en diabetikers största mardröm!

Jag som reseäljare har fått andra perspektiv när det gäller att resa, nu är det viktigaste för oss bl a det här:


Smittskyddsinstitutet här precis gjort en lista över de länder som smittorisken är störst gällande magsmitta.


Mycket hög - INDIEN


Hög - MAROCKO, INDONESIEN


Över medel - THAILAND


Medel - TUNISIEN, TURKIET, BULGARIEN


Låg - EGYPTEN, PORTUGAL, SPANIEN, GREKLAND, FRANKRIKE


Råd inför resan för att undvika magsjuka
Samtidigt som man vill uppleva ett lands matkultur kan resande utomlands innebära en ökad risk för magsjuka. Några allmänna råd är:
Tvätta händerna – var noggrann med handhygienen och tvätta händerna efter toalettbesök och innan måltider.
Ät väl upphettat – ät kött, kyckling och fisk som är väl genomstekt och grytor, såser och liknande som är rykande heta.
Vattenkvalitet – var försiktig med att dricka kranvattnet i länder där vattenkvaliteten är dålig. Tänk även på att isen i kylda drycker kan komma från kranvatten.
Färska frukter och grönsaker – tänk på att sallader, grönsaker och frukter kan ha bevattnats eller sköljts i smutsigt vatten och om dessa inte upphettas kan bakterier från vattnet göra dig sjuk.
Bufféer och gatumat – mat som står framme länge på bufféer och liknande i höga temperaturer ger bra förutsättningar för bakterietillväxt. Ät mat som ser fräsch ut och som luktar och smakar gott. Använd sunt förnuft.
Små barn – var extra försiktig med små barn som i regel är känsligare för infektioner än vuxna.


Källa: http://www.smittskyddsinstitutet.se/publikationer/smis-nyhetsbrev/epi-aktuellt/epi-aktuellt-2010/epi-aktuellt-vol-9-nr-47-25-november-2010-/#p18599

3 kommentarer:

 1. Hej
  Tänkte rekommendera en bok: Älskade vampyr om livet med ett barn med diabetes typ 1 av Ami Skånberg Dahlstedt
  Den tar upp hur livet och känslorna med vampyren=blodsockermätere, inslulin, mat mm kan se ut för en familj med ett barn med diabetes. Den handlar också om att det går att leva och resa på långa resor även om man har diabetes. Jag rekommenderar alla att läsa den som har ett barn med diabetes i sin närhet,förälder, släktingar, vänner och skolpersonal mfl.

  Hälsningar Ann-Christine

  SvaraRadera
 2. Jo, att det är den värsta mardrömmen vet vi allt för väl! Har här hemma en magsjuk dotter, vi är inne på femte (!) dagen av kräkningar, lågt blodsocker, keton-mätning osv. Ja, du vet ju...

  Ella, som blir 4 år i mars, har haft diabetes sen 2 ½-årsåldern och det här är andra gången hon har magsjuka. Första gången slutade med sjukhusvistelse och dropp en natt då vi inte lyckades få upp blodsockret tillslut.
  Har även en 16-årig son som har diabetes vilket han fick i 12-årsåldern. Han har bara haft magsjuka en gång.

  Nu hoppas vi på en vändning... ständigt nattvak tär på en otroligt mycket. Tur att det är "röd dag idag" så att även maken är hemma. Har ju en livlig 1-åring som vill ha sina föräldrars uppmärksamhet.

  /Åsa

  SvaraRadera
 3. Hej Ann-Christin, och tack för tipset! Jag har hört från andra att boken ska vara gripande och bra. Jag måste ta och beställa den och läsa den.

  Hej Åsa! Hoppas det gick bra för Ella och att ni slapp åka in till sjukhuset.

  SvaraRadera