lördag 20 november 2010

Diabetes typ 1 en allvarlig sjukdom!

Min mamma hade sett detta klipp på nyhetsmorgon i fredags och var så rörd över vad Johnny Ludvigsson berättade. Och jag håller med, barncancerfonden får in 10 gånger mer pengar jämfört med barndiabetesfonden. Diabetes typ 1 är 3 gånger vanligare än cancer i Sverige, ingen blir botad och det är livsfarliga komplikationer. Det finns inget gehör i Sverige och det är inte många som vet vad Diabetes typ 1 är en slags allvarlig sjukdom. Johnny kan beskriva diabetes som en livsuppehållande behandling dygnet runt som han näst intill kallar för respiratorbehandling. Man måste tillföra insulin hela livet annars dör man. Det låter kanske skrämmande men det är ju så det är, och slarvar man med sin diabetes så ger det livshotande komplikationer när man blir äldre.

"Högre blodsockernivåer under längre tid ökar allvarligt risken för sena komplikationer vid diabetes.Då skadas de mindre blodkärlen med ökad risk för ögonförändringar, i värsta fall blindhet samt njurförändringar som kan leda till behov av dialysbehandling eller njurtransplantation. Skador i de stora blodkärlen ökar riskerna för stroke (slaganfall), hjärtinfarkt och sår på fötterna som kan leda till amputation. Skador på nervsystemet kan leda till nedsatt känsel och muskelförsvagning i fötterna och påverka hjärtat, mag- och tarmfunktioner och sexualiteten." (Källa: www.diabit.se )

Nytt%20vaccin%20mot%20barndiabetes

SMS:a HOPP till 72929 så skänker du 50 kronor till forskningen kring barndiabetes.

1 kommentar:

 1. Hittade din blogg och intressant att läsa en förälders tankar om diabetes.
  Måste bara göra ett litet inlägg om det du skriver om ovan. Jag håller fullständigt med att barndiabetesfonden borde få in mer pengar och mer utrymme i media! Men samtidigt så kan vi vara "glada" över att vi har insulinet även om vi har våra dagliga krig mot diabetesen.
  Ett barn(eller en vuxen) med cancer har inte alltid samma chans till att få leva överhuvudtaget.
  Man kan få komplikationer av sin diabetes men tack och lov är det inte lika vanligt idag!
  Om man "slarvar" så behöver det inte ge livshotande komplikationer när man blir äldre.
  Jag fick diabetes som 3 åring och har nu haft det i över 25 år med berg&dalbane blodsocker men inte en endaste komplikation (peppar peppar)

  Carpe diem!

  SvaraRadera