söndag 29 augusti 2010

Varför drabbas fler små barn av diabetes typ 1?

En intressant artikel om varför fler små barn drabbats av diabetes typ 1.
Lever vi i ett för kliniskt samhälle tro?
Elsa hade en virusinfektion (feber i 7 dagar) veckan innan hon insjuknade, kan det varit så att hennes eget imunförsvar angrep sin egen kropp?
Tänk om man visste svaret på dessa frågor!

Läs artikeln nedan:


Allt yngre människor
 drabbas av diabetes
Ökningen av antalet barn och unga med diabetes i början av 2000-talet har stannat av och jämnats ut. Men sjukdomen har smugit sig ner i åldrarna. Fler och fler drabbas innan de ens nått förskoleåldern.
Typ 1 diabetes är en kronisk sjukdom som ska behandlas fyra gånger om dagen med insulininjektioner. Kroppens egen insulinproduktion har helt eller nästan helt upphört. Av någon anledning angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist.
Symptomen visar sig först när 70-80 procent av de insulinproducerande cellerna förstörts. De första tecknen brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, ibland också viktnedgång.
På barndiabeteskliniken på Näl var det under första halvan av 2000-talet fullt sjå. Under 1990-talet insjuknade i snitt 14 barn och unga upp till 18 år, per år i dåvarande Älvsborgs läns landsting. Första halvan av 2000-talet var motsvarande siffra 22-28 personer.
Nu har ökningen avtagit och antalet barn som får diabetes planat ut. Visserligen drabbades 26 personer 2007, men siffran har gått upp och ner under årtiondets sista fem år. I genomsnitt får numera 20-25 personer diagnosen diabetes typ 1 på Näls barndiabetesmottagning varje år.
– Men det är fortfarande väsentligt många fler än förr. På knappt tio år har antalet diabetessjuka barn på Näl fördubblats, säger Nils Wramner, överläkare på barndiabetesmottagningen på Näl.
Det som nu framför allt oroar är att sjukdomen tagit sig längre ner i åldrarna. Under 1980-talet insjuknade nästan bara tonåringar i typ 1 diabetes. Idag är det allt färre i den åldersgruppen. I stället handlar det om små barn.
– Många får diagnosen i förskoleåldern och några drabbas redan som ettåringar, säger Nils Wramner.
Varför sjukdomen gått ner i åldrarna vet inte forskarna. Men flera teorier finns, och en av dem är den så kallade hygienhypotesen. Barn- och ungdomsdiabetes är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppen skadar och angriper sina egna celler. Immunförsvaret är till för att skydda mot smuts och bakterier. När vi i dagens kliniskt rena samhälle knappt utsätts för smuts och bakterier, menar forskarna att eftersom kroppen inte har något yttre att skydda sig ifrån, vänder den sig inåt och skadar sig själv.
Virusinfektioner kan ligga bakom diabetesdebuten. En annan teori till varför sjukdomen ökat är att vi förr inte reste till andra länder i lika stor skala som idag.
– När järnridån föll kunde vi röra oss över landsgränserna mer än tidigare. Detta förde med sig att fler infektionssjukdomar spred sig bland människorna, säger Nils Wramner.
Kostens inverkan är en tredje teori. Framför allt forskas det mycket om huruvida den stora mängd komjölk vi dricker i Sverige kan ha lett till ökningen av diabetes.
Hur diabetes bland små barn ska minskas går det inte att svara på idag, man vet ju inte säkert vad ökningen beror på. Det enda man kan säga är att forskning pågår.


Källa: www.ttela.se

2 kommentarer:

  1. Men hallå i luckan!!!
    Självklart är det att folk äter HELT fel, rör sig nästa inte alls. Myndighetrna skulle informera bättre i skolan om den moderna matens faror!!! :-(

    SvaraRadera
  2. Jag önskar att din kunskap om diabetes typ 1 var bättre!! Blir så less att folk utrycker sig om saker de inte har någon kunskap om! Snälla läs på nästa gång och läs gärna min blogg från början till slut så kanske du kan förstå att diabetes typ 1 INTE har någonting med att man äter för mycket mat!!

    SvaraRadera