måndag 8 mars 2010

Svältketoner

Söndagen fortsatte med lågt blodsocker så vi gav henne endast långtidsverkande insulin på morgonen. Hon åt väldigt bra och låg perfekt hela dagen UTAN insulin.
Vi fattade ingenting och våran diabetssjuksköterska kunde inte heller säga vad det berodde på. Hon berättade om en patient som hade blivit insulinfri i ett halvår och sen hade hon krävt insulin precis som vanligt igen.
Vi var så förvirrade och ville veta vad det var som hände med våran tjej, men fick inget direkt svar någonstanns.
Inte trodde vi att det var insulinbrist det berodde på och att hon hade svältketoner i kroppen, men nu tror vi att vi vet och vi har lärt oss något nytt ännu en gång.
(Svältketoner bildas när blodsockret är lågt. Cellerna svälter pga brist på mat och socker i blodet. )
Elsa vaknade på måndagen och ville inte äta någon frukost, sen spydde hon på förmiddagen och hade ont i magen, det var då våran sjuksköterska tyckte att vi skulle kolla ketoner, och när hon kissade på stickan visade det mörklila direkt alltså det högsta man kunde ha.
Eftersom jag var tvungen att jobba (chefen bortrest) så fick A packa väskan och som tur var kunde hans syster följa med som stöd.
Det var en jobbig arbetsdag med mycket oro i kroppen för mig, ville bara vara där för henne.
Jag trodde att man fick ketoner om man hade högt blodsocker, men tydligen även med lågt blodsocker och om man hade insulinbrist.
Så här står det i diabetesboken av Ragnar Hanås :
"Kräkningar hos ett barn med diabetes skall alltid betraktas som insulinbrist tills motsatsen är bevisad! Kräkningar och diarré kan vara magsjuka men bara kräkningar kan lika gärna vara orsakade av ketoner (syror) vid insulinbrist."
Så det vi tror är att insuflonet inte fungerat som det ska, dvs hon har inte fått något eller tillräckligt mycket insulin. Vi har bytit ikväll och äntligen fått upp hennes blodsocker till 4,7
Hon låg hela kvällen på 2,3 fast att hon först åt på Mac Donalds, drack saft, åt isglass och gröt med massor med socker på. Hon hade varit sky hög i vanliga fall men hela kvällen har hon legat på 2,3 och 2,4!
Vi var beredda på att få åka in till USÖ igen och glukagon sprutan var i beredskap.
Usch så läskigt och jag har fortfarande ont i magen och mentalt helt slut.
Nu blir det till att kolla henne hela natten och sen tar vi ställning tillsammans med våran diabetessjuksköterska hur mycket insulin vi ska ge för morgondagen.

4 kommentarer:

 1. Lilla Elsa vännen! Jag hoppas verkligen att ni får ordning på allt. Jag förstår eran oro för er lilla tjej. Det gör ont att läsa, så jag ger er all lycka man bara kan att ni snart ska få lugn och ro. Hälsa Elsa att hon är en go och glag tjej som sprider energi! <3.. Kram Ellinor

  SvaraRadera
 2. Hur menar du när du skriver att insuflonet inte fungerat som det ska? Då borde hon väl ha legat högt och dessutom haft ketoner p g a insulinbrist? Men å andra sidan borde hon ju inte få svältketoner om hon äter men jag tror att det räcker med en natt och en överhoppad frukost + kräkning för att svältketonerna ska komma. Mindre barn är mer känsliga då deras förråd inte är så stora.

  Kroppen kan verkligen hitta på saker. Ser fram emot fortsättningen, det är sådana här händelser man lär sig på. Hoppas Elsa snart mår bra! Kram

  SvaraRadera
 3. Tack Ellinor vad gullig du är!

  SvaraRadera
 4. Hej Anna!
  Jag förstår fortfarande inte vad som hände och vårat diabetesteam kan inte heller säga. Först blev hon låg trots att hon åt och fick insulin (som vanligt)och sen trappade vi ner insulinet och tillslut fick hon knappt ingenting. Och då fick hon svältketoner och sen när vi började ge insulin igen så blev hon inte bättre förrens vi bytte hennes insuflon så jag vet faktiskt fortfarande inte vad som var felet. Visst är det märkligt!
  Nu mår hon ivarjefall bättre så det är bara att hoppas att det förblir så. Tack för din respons! Kram

  SvaraRadera