tisdag 1 september 2009

Vad det pratas om svininfluensan.

Börjar faktiskt bli lite orolig, och speciellt när de säger att en diabetiker är i riskzonen.

Vilka tillhör riskgrupperna?
Svar: Gravida. Barn med nedsatt immunförsvar eller kroniska sjukdomar. Barn under två år. Alla med kroniska sjukdomar som t ex hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom, diabetes, hiv och neuromuskulära sjukdomar.
(Källa:DN)

Visste ni förresten att det finns en blogg om svininfluensa?
http://svininfluensa.blogspot.com/

Är ni oroliga för svininfluensan?

8 kommentarer:

 1. Nä faktiskt inte...kanske borde vara det? Jenny

  SvaraRadera
 2. aNG SVININFLUENSAN&DIABETIKER,LÄSTE ATT DET GÄLLER DOM DIABETIKER SOM ÄR SVÅRINSTÄLLDA...

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Jag börjar känna större och större oro kring influensan. (min son är 7 år och har haft diabetes sedan han var 1 år). Vi ska åka till Kanarieöarna under höstlovet och visst... det känns inget vidare. Läkarna står ju precis lika handfallna som vi. Ingen verkar riktigt veta vad som händer eller gäller... C.

  SvaraRadera
 4. Hej igen.

  Strax efter att jag skrivit det föregående inlägget ringde min sons diabetessköterska och meddelade att vår son är en av dem som kommer att vaccineras först. Sjukhuset har tittat på diabetespatienterna och deras ev. andra kroniska sjukdomar, väldigt svårinställt socker osv. Sjukhuset (KS i Huddinge) kommer att vaccinera 50 barn i riskzonen först och sedan kommer skolsköterskorna i deras resp kommun att vaccinera övriga diabetesbarn.

  Hans sköterska sa också att det inte är själva influensan som är farlig utan att insjuknandet är så hastigt att de med nedsatt immunförsvar har svårt att "stå emot". En "vanlig" influensa har en inkubationstid på ibland upp till 10 dagar. Svininfluensan har inkubationstid på bara någon dag.

  Kan tillägga att vår son alltid har förhjöda värden på celiaki (ej utvecklad) och en väldigt svårinställd diabetes. Han var den första i Norden att prova Levimir eftersom han blev resistent mot Lantus.

  Allt gott
  C.

  SvaraRadera
 5. Intressant att höra! Vår läkares direktiv just nu är att de ej ska vaccinera dibabetiker men att de ringer om de de hör något annat. Man får lita på det och avakta.
  När du skriver svårinställd diabetes, vad innebär det? Är det att blodsockret skenar iväg hela tiden eller? Så han blev resistent mot Lantus, fungerar Levemiren bra?
  Hoppas han inte utvecklar celiaki, vore väldigt jobbigt att ha både och.

  SvaraRadera
 6. Hej. Vad det skiljer på läkarnas information... var går ni? Svårinställd diab för oss innebär ett socker som inte kan förutsägas. Han kan ligga på 7 på morgonen och efter frukost på 24 trots alla riktlinjer. Han har en diabetes som kallas "brittle" vilket innebär, som sagt, att den är väldigt - om inte omöjlig att ställa in. Vi har fått1 kolla hans bs nattetid i 7 år. Trots bs koll var 4:e timme ligger han på 7.4 i Hba1c.

  För något år sedan fick han faktiskt (felaktigt) diagnosen celiaki och under några månader åt han glutenfritt, vilket gjorde att sockret svajade ännu mer. Det hoppas vi verkligen att vi slipper igen.

  Han blev ju som sagt resistent mot Lantus och vår värld rasade (igen). I dåläget fanns i princip bara Lantus och det ansågs som "top of the line". Läkarna kliade sig i huvudet och så fick han stå som prövokalv för Levimir. Det fungerade utmärkt! Så underbart. Efter den pärsen jobbade jag väldigt aktivt med diabetesvård inom skolan och fick in ett prejudikat inom skolvärlden som innebar att diabetsbarn har rätt till en handlingsplan och resurs.

  Jag var också i Rom och föreläste om hur det är att vara förälder till barn med diabetes. Allt detta bara för att han var resistent mot Lantus. Vi föräldrar kämpar och kämpar med våra barn hela tiden. Diabetes tar ju inte semester, som ni vet. Allt gott!

  SvaraRadera
 7. Vi går i Örebro.
  Vad jobbigt för er och vad ni kämpar!
  Men vad gör man inte för sina barn, det är ju ens allt!
  Kramar till er!

  SvaraRadera
 8. Till "7.4 i Hba1c"
  Kan rekommendera realtidssensor!
  Den har våran son, 8 år.
  Det är en ovärderlig hjälp!

  SvaraRadera