fredag 3 juli 2009

Elsa magsjuk!

Igår ringde de från dagis och sa att Elsa var väldigt hängig och inte ville ha något när de andra åt frukt. Och när pappa Anders kom och hämtade henne hade hon både hög feber och så hade hon spytt!
Sen fortsatte hon att spy hemma, och så fort hon drack något så kom det upp igen. Usch vad jobbigt det var för henne.
Jaha, vad gör man nu när hon inte äter och inte kan få något insulin, tänker man.
Vi ringer till våran diabetessjuksköterska men kommer på att hon är på semester, telefonsvararen är på och vi får ringa till avd. 26 istället, och någon går och leta på någon som kan om diabetes.
Vi försöker få Elsa och kissa för att se om hon har kentoner i urinen, men hon vill bara sova och kan inte kissa.
Anders ger henne saft och insulin och försöker att hålla hennes blodsocker på så bra nivå det bara går.
Vi får åka in till USÖ för att få bättre uppsikt på henne.
På väg in till Örebro fortsätter hon att spy, men hon har ju inget att spy upp. Stackare!
Väl inne på sjukhuset konstaterar dem att hon har 2,2 kentoner i blodet, vilket vi inte behöver oroa oss för, men vi måste ändå hålla koll så det inte blir högre. Elsa blir undersökt och hon dricker vatten och får tyvärr upp det igen.
Sen blir hon lite piggare och vill prova äta mat. Sjuksköterskan gör ordning makaroner och köttbullar som hon var sugen på, men det blev bara en tugga och sen ville hon inte ha något mera. Hon fick hårda smörgåsar av olika slag istället och drack mjölk, äppeljuice och väskeersättning och åt upp allt utan att spy upp det. Sen var hon som den "vanliga" Elsa igen. Vi fick lite råd och tips från läkaren och sen fick vi åka hem igen. Nu kollar vi henne väldigt ofta och även på natten. Hon har inte spytt sen dess vilket är jätte skönt, men däremot hade hon feber i natt och nu ikväll innan hon gick och la sig.Elsa på sjukhuset, fick äta smörgås och titta på Bamse som hon gjorde sist hon var inlagd.
Tips från tidningen LEVA med Diabetes
Influensa och magsjuka
Vid diabetes är det extra besvärligt att åka på en rejäl förkylning eller maginfluensa. Oavsett typ av diabetes och infektion stiger blodsockret eftersom infektionen i sig är en stress för kroppen. Blodsockret stiger särskilt vid feber. Därför ökar insulinbehovet även om man inte har matlust. Vid typ 2-diabetes kompenseras det något med en ökad egen insulinproduktion medan man vid typ 1-diabetes måste tillföra mer insulin, ofta 30 procent eller mer, per dag.
Om man får maginfluensa/vinterkräksjuka och har typ 1-diabetes är det viktigt att ta insulin som vanligt. Testa blodsockret regelbundet. Om blodsockret blir högt eller om man har svårt att få i sig mat ska man också kontrollera ketoner. Blir blodsockret lågt minskar man på måltidsinsulinet.
Många vågar inte ta insulin när de inte kan äta och resultatet blir insulinbrist och ketoner, vilket är farligt! Ta åtminstone basinsulinet och kolla blodsockret.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar