torsdag 23 april 2009

Kreta



Idag skulle vi varit på Vings Sunwinghotell Makrigialos en vecka.
Jag och min familj + mina föräldrar och även min systers familj.
Vi hade bokat resan en vecka innan vi fick reda på Elsas diabetes.
Så här i efterhand så kanske vi skulle kunnat rest ändå, men vi vill nog klara av en magsjuka här hemma i Sverige först så vi vet hur vi ska göra om hon inte får i sig mat.
Och så vill vi nog bli lite mer vana först för att kunna känna oss säkra utomlands.
Emmy blev förstås besviken när vi sa att vi inte kunde åka, så vi har lovat henne att vi ska åka till Lollo & Bernie (Vings maskotar) senare någon gång.
Med noga förberedelser så ska nog inte en utlandssemester hindra oss.
Visst går det resa till solen och värmen med barn som har diabetes - även när de är små. Med noggranna förberedelser och medvetenhet om riskerna kan resan bli både skön och avkopplande. Här får du tips om vad du ska tänka på:
Köpa antiseptiskt gel på Apoteket: Smörj in händerna inför varje måltid, efter kontakt med pengar osv.
Vätskeersättning, druvsocker, febernedsättande medel och glucagon är självklart.
Det är bäst att packa ner dubbel uppsättning av alla nödvändiga diabeteshjälpmedel. Glöm inte reservbatterier till blodsockermätaren och till insulinpumpen om ditt barn har det. Fråga om du får hyra reservpump från din leverantör.
Kolla att din blodsockermätare klarar de förhållanden som råder på resmålet. Till exempel kan mycket varmt eller fuktigt klimat ställa till problem för både stickorna och själva mätaren.
Tänk på att ta med sig ordentligt med insulin i reserv om en del blir förstört, tappas bort eller blir stulet.
Fördela insulinet och andra hjälpmedel i flera kollin. Lägg inte insulin i det incheckade bagaget på flyget, det kan förstöras i det kalla bagageutrymmet.
Ta inte insulin innan maten verkligen bärs ut på flyget. Oförutsedda händelser kan försena serveringen. Även om resan sker på natten kan det vara klokt att inte ta nattinsulin, utan endast måltidsinsulin under själva resan.
Hög temperatur, starkt solljus och skakningar medför risk att insulinet förstörs. Redan vid +25 grader kan problem uppstå. Går temperaturen över +30 grader ska insulinet kylförvaras. Skadat insulin blir grumligt och ibland brunaktigt. Det finns också olika typer av kylfodral att köpa, se till exempel http://www.tryggabarn.nu/barn/Frame18010.html%5Cowww.romalore.com%5Ct_blank , Det kan vara lättare att hålla insulinet svalt om man går över till sprutor i stället för pump - badandet underlättas då också. Insulinbehovet sjunker ofta i stark värme. Ta mindre doser och var vaksam på blodsockernivån.

3 kommentarer:

 1. Hej, jag är en 17åring som kämpar mot diabetes sendan 10 års ålder.

  SvaraRadera
 2. Ni kommer iväg en annan gång:-)
  Lollo & Bernie finns kvar.
  Kul att se dig i måndags.
  ha det
  kram Malin

  SvaraRadera
 3. Kul att se dig med Malin!

  SvaraRadera